Bolivia lengter etter havet

Bolivia er i dag verdens største land uten kystlinje, men landet har egen marine.

Bolivia er i dag verdens største land uten kystlinje. Noe Chile bærer skylden av da de i 1879 okkuperte  det lille av kystlinje Bolivia hadde på grunn av de store salpeterresurssene i området. Dette er et tap Bolivianerne aldri kommer til å glemme og har store økonomiske konsekvenser for landet da handelsmulighetene er kraftig reduserte. Og bare for å strø salt i sårene viste det seg i etterkant at det okkuperte området var ekstremt rikt på kobber.

I Bolivias riksvåpen er det 10 stjerner. hver stjerne symboliserer en regionen i Bolivia. Men det er kun 9 regioner i Bolivia i dag. Den tiende stjernen symboliserer det okkuperte kystområdet og beholdes i symbolet som en påminnelse om at det Bolivianske folk en gang skal vende tilbake.

Hvert år marker det bolivianske folk sammen med den bolivianske marinen: ”Havdagen”. Dagen er en påminnelse om at de en gag skal vende tilbake til havet. Som nevnt har Bolivia altså en marine. Selv om den har faktiske oppgaver som beskyttelse av elvene i lavlandet og beskyttelse av Titicaca-innsjøen er dens viktigste rolle den symbolske effekten den har. Den dag i dag trener marinen på å vende tilbake til kysten.

Den 130 år gamle konflikten er levende den dag i dag . En kan finne politisk graffiti, løpesedler og kampanjer om temaet. Og så lenge folket mangler sin kystlinje vil bolivianerne forsette å ha sitt  lunkne forhold til chilenere som kan oppsummeres med ett sitat fra en fagforeningsmedlem i El Alto ”Vi stoler ikke på chilenere.”

Marius Nøkelbye Ramsland
Land